Rijksmuseum Boerhaave Leiden
Eind 2016 kreeg Mansveld de opdracht van museum Boerhaave voor het gezamenlijk ontwikkelen en realiseren van de vaste presentaties. Voor museum Boerhaave realiseerde AVC het technisch en definitieve ontwerp de uitvoering van engineering, levering en installatie van hardware en centrale besturing.
Rijksmuseum Boerhaave in Leiden vertelt het verhaal van de belangrijkste ontdekkingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. De collectie toont vijf eeuwen onderzoek en innovatie en het biedt de bezoekers een intrigerende kijk in de wereld van de wetenschap.
- Audio Video Controls
Design assist/engineering
In samenwerking met Opera Amsterdam en Studio Louter heeft Mansveld AVC binnen de kaders van het ontwerp de invulling van de audiovisuele techniek gedaan. Omdat Naturalis verantwoordelijk is voor alle ICT binnen museum Boerhaave is er intensief met hen samengewerkt om de ‘standaard’ te bepalen voor de toe te passen PC’s en het operating system.
Mock up/ proefopstellingen
Alle voor bezoekers zichtbare apparatuur is bemonsterd en in overleg met de ontwerpers kritisch bekeken. Waar nodig is techniek verborgen of “gecamoufleerd”. Voor specifieke projectie opstellingen zijn op locatie mockups gemaakt die beoordeeld werden door de eindklant, de ontwerpers en de facilitaire dienst. Met deze dienst hebben we telkens alle aspecten van onderhoud, bereikbaarheid en ventilatie goed bekeken .
Bijzondere opstellingen:
- Via de zogenaamde Magazines en interactieve kiosken, kunnen bezoekers diepte informatie krijgen over de verschillende onderwerpen. De palen bieden een uitkomst voor de bezoeker die daar bovengemiddeld in geïnteresseerd is.
- Gebruik makend van projectie en Microsoft Kinect bladert de bezoeker door ‘het boek van Rumphius en Merian’.
- Wanneer bezoekers hun arm op de chirurgische onderzoekstafel leggen, wordt door middel van projectiemapping op de arm deze steeds verder “opengesneden” en ontleed. Op deze manier wordt duidelijk hoe de anatomie van de arm in elkaar zit.
- Projectie op een klassieke ademhalingstank, een zgn. “IJzeren long”, waarbij het gebruik in vroegere tijden van dit apparaat werd uitgelegd.
- Drie-projector full HD edge blend projectie op de muur.
- Zes stuks groot formaat ( 6,40 x 4,00 meter) wandprojecties met sfeerimpressies, gebruik makend van Canon short throw projectoren.
Control Logging Management System (CLMS)
Ook in museum Boerhaave hebben we ons CLMS systeem toegepast. Bij de receptiebalie kan de museummedewerker eenvoudig alle techniek centraal in- en uitschakelen. Na één druk op de knop gebeurt verder alles automatisch. Na enkele minuten verschijnt de melding dat de techniek is ingeschakeld en opgestart. Het uitschakelen in de avond gebeurt via dezelfde procedure.
Verder kunnen medewerkers van de technisch facilitaire dienst het overzicht houden over de status van alle apparatuur, en kunnen ze het zien als apparatuur niet naar behoren functioneert.
Integratie gebouwtechniek
Het CLMS systeem is gekoppeld aan de KNX-installatie van het gebouw. Op deze manier stuurt het CLMS de 230V schakelactoren die zorgen voor de voedingsspanning op de wandcontactdozen in de tentoonstellingsruimte.
Toegepaste techniek
In dit project zijn de onderstaande installaties toegepast:
- Projectiemapping, edge blending
- Geluidsinstallatie
- Integrale bediening
- Computer netwerk
- Interactieve stations met touchscreens